Vozovnice

Za potovanje po Londonu je najbolje uporabiti Oyster card, Vistor Oystercard ali TravelCard. Njihove značilnosti, prednosti in slabosti si oglejte v razpredelnici.

KartaOystercardVisitor OysterCardTrevelcard
Nosilec karticeMagnetna vozovnicaMagnetna vozovnicaPapirnata vozovnica
Možnost nakupaPreko spleta, na vseh postajah v Londonu, trafikah, prodajalnah, na avtomatih na vseh podzemnih postajah.Preko spleta, na letališčih, krajih izven Londona…Na avtomatih na postajališčih ali vseh prodajalnah vozovnic.
Cena£ 5£ 3£ 0
Veljavnost karteNima veljavnosti. Po porabi denarja le tega ponovno naložite preko avtomatov (možnost plačila z gotovino ali kreditno kartico).Nima veljavnosti. Po porabi denarja le tega ponovno naložite preko avtomatov (možnost plačila z gotovino ali kreditno kartico).Veljavna kot dnevna, tedenska, mesečna. Po preteku veljavnosti jo zavržete.
Možnost transportaPodzemna železnica, železnica po Centralnem Londonu, avtobusi, DLR, Emirates Air Line, tramvaji, popusti pri vožnji z rečnim prometom.Podzemna železnica, železnica po Centralnem Londonu, avtobusi, DLR, Emirates Air Line, tramvaji, popusti pri vožnji z rečnim prometom.Podzemna železnica, železnica po Centralnem Londonu, avtobusi, DLR, tramvaji.
Možnosti kartPlačilo po dejanski porabi, dnevna (v primeru, da izkoristite ceno dnevne karte, nadalje potujete brezplačno), tedenska, mesečna.Plačilo po dejanski porabi, dnevna (v primeru, da izkoristite ceno dnevne karte, nadalje potujete brezplačno), tedenska, mesečna.Dnevna, tedenska, mesečna.
UporabaDotaknete se rumenega čitalca kartic na postajah, na avtobusu,… Na zaslonu se vam izpiše stanje na kartici, ob izhodu pa tudi odtegnjeno plačilo.Dotaknete se rumenega čitalca kartic na postajah, na avtobusu,… Na zaslonu se vam izpiše stanje na kartici, ob izhodu pa tudi odtegnjeno plačilo.Trevelcard potisnete v za to namenjeno režo na čitalcu.
Vračilo denarjaDa, ob vrnitvi kartice prejmete vrnjen depozit, prav tako pa tudi preostanek denarja na kartici. Za vrnitev denarja se lahko zglasite na katerekoli prodajalni kart na podzemni železnici.Ob vrnitvi kartice ne prejmete vrnjenega depozita,  prejmete pa preostanek denarja na kartici, vendar le ko se zglasite na Centralni pisarni (Central Customer Services Department), ki vam za znesek izda ček v funtih.Ne.

Vir

Katero karto izbrati – plačilo po dejanski porabi ali nakup dnevne, tedenske vozovnice?

Poraja se vprašanje katero vozovnico izbrati. Odgovor je, odvisno koliko potujete. V primeru, da potujete 3x ali več dnevno v roku 5 dni, se vam bolj splača kupiti tedensko vozovnico, kot plačevati po dejanski porabi. Več o Oystercard najdete tudi tukaj.

Cene potovanja:

Cene so razdeljene po območjih, odvisno pa je tudi, ali potujete v prometnih konicah ali ne. Prometne konice so od ponedeljka do petka med 06:30 in 09:30 in med 16:00 in 19:00 uro.

POVEZAVA DO CENIKA VOZOVNIC.

LONDON PASS

LONDON PASS karta je posebna kombinirana karta, ki vključuje tako prevoz z javnim prevozom, kakor tudi nekatere vstopnine za ogled znamenitosti, ali pa jo lahko izberete le kot karto za popuste pri ogledu znamenitosti.  Veljavnost karte je 12 mesecev od nakupa.  Primerna je za vse tiste, ki si želite ogledati znamenitosti, kjer je potrebno plačati vstopnino.

Z karto London Pass imate tako prost vstop v več kot 60 top znamenitosti (kot so Tower of London, Westminster Abbey, the London Bridge Experience, a Thames River Cruise in druge), prejmete londonski vodič ki vključuje tudi zemljevide in planirane poti,  možnost da preskočite vrsto pred znamenitostjo, poleg vsega naštetega pa vam daje tudi popust v nekaterih trgovinah in restavracijah.

POVEZAVA DO CENIKA VOZOVNICE LONDON PASS

Več informacij najdete na njihovi spletni strani (povezava do strani).

Koristni nasveti:

 Pri načrtovanju poti vam je v veliko pomoč lahko Google Maps, ki vam pomaga izbrati najboljšo pot potovanja, hkrati pa vam sporoči točno številko podzemne, nadzemne, avtobusa ali vlaka.

Pozor – podzemna železnica deluje le od 5.30 zjutraj do polnoči, tako da če se boste v odločili po Londonu potovati ponoči, izberite nočne avtobuse.