Brighton

Brihton (»London ob morju«) je mesto ob južni obali in je postalo eno izmed najbolj obiskanih mest za dnevni oddih Londončanov. Je namreč eno največjih, najpopularnehših in najživahnejših letovišč južne Anglije.

V času vladanja regentskega princa Jurija IV. na prelomu iz 18 in 19 stoletja, ko se je le-ta preselil v Kraljevi pavaljon, si je mesto pridobilo sloves mondenega letovišča.

[su_spoiler title=”Vir”] (Vir: https://en.wikipedia.org/wiki/Brighton)[/su_spoiler]

V Brihtonu si je možno ogledati:

Obalna promenada s peščeno – kamnito plažo

Obalna promenada s številnimi restavracijami in bari vabi k sprehajanju ali le oddihu. Na plaži nudijo številne rekreacijske atrakcije, od jadranja, surfanja, odbojke, tenisa, … Za otroke so urejena številna igrišča. Zvečer se na promenadi odprejo številni najbolj obiskani in znani nočni klubi.

mesto Brighton
Obala Brighton

 

Kraljevi paviljon

Kraljevi paviljon je obmorska palača valižanskega princa Georga IV. , ki je bila med leti 1815 in 1822 preurejena s strani Johna Nasha v eno izmed najbolj eksotičnih in bleščečih stavb na Britanskem otočju. Vso pohištvo in umetnine v palači prikažejo obdobje valižanskega princa. Na voljo je ogled palače z zvočnim medijem v vseh jezikih.

(https://www.visitbrighton.com/culture/royal-pavilion-p52803)

 

ODPIRALNI ČASoktober – marec10 – 17.15 (zadnji vstop ob 16.30)
april –  september9.30 – 17.45 (zadnji vstop ob 17.00)
24.12.10.00 – 14.30
25.12 in 26.12Zaprto

[su_spoiler title=”Vir”](Vir: https://www.brighton-hove-rpml.org.uk/RoyalPavilion/Pages/OpeningTimes.aspx)[/su_spoiler]

VSTOPNINAOdrasli£ 10.50
Otroci£ 5.90
Študentje, seniorji nad 60 let, nezaposleni, invalidi£ 8.50
Družinska (2 odrasla in 2 otroka)£ 26.90

[su_spoiler title=”Vir”](Vir: https://www.brighton-hove-rpml.org.uk/RoyalPavilion/Pages/AdmissionCharges.aspx)[/su_spoiler]

Brightonski pomol

Brightonski pomol s številnimi restavracijami in bari. Na njem pa najdete tudi vse od vrtiljakov, do vlakcev. S pomola se ponuja prečudovit razgled nad Brighton. Odprt vse dni v letu, razen na Božični dan.

 

Marina

Marina je ena največjih marin v Evropi in hkrati eno večjih zabavno nakupovalnih središč. Tukaj najdete vse od trgovin, restavracij, barov, pa tudi kino in rekreacijski center. Sprehodite se skozi marino, vse do vzhodnega pomola, s katerega se ponuja razgled na bele klife.

 

Brightonovo panoramsko kolo

Brigtonovo panoramsko kolo je novejša turistična atrakcija v neposredni bližini plaže. Kolo je visoko 45 m in ponuja čudovit razgled na obalo in mesto, ter hkrati ponuja tudi ogled znamenitosti z avdio vodičem. V vsako kabino lahko gre do 6 odraslih oseb in do 2 otroka. Vožnja s kolesom traja 12 minut in obsega kar tri kroge.

 

ODPIRALNI ČASVsak dan10.00 – 23.00
VSTOPNINAOdrasli£ 8.00
Otroci£6.50

[su_spoiler title=”Vir”](Vir: https://www.visitbrighton.com/things-to-do/brighton-wheel-p784401)[/su_spoiler]

Več informacij najdete na https://www.visitbrighton.com/things-to-do/brighton-wheel-p784401

Brightonska kupola

Brightonska kupola (Brighton Dome) je konferenčni center in del zgodovinskega Paviljona. V njem se odvijajo koncerti, teater, plesni spektakli, komedije in ostalo.

Hiša prijateljev

Hiša prijateljev (Friends’ Meeting House,) se nahaja v samem centru Brigtona. Zgrajena je bila leta 1805. Dostopna je z javnim prevozom in je idealno prizorišče v središču mesta. Na voljo nudijo tudi brezplačna vodenja okoli tega zgodovinskega središča.

 (vir: https://www.visitbrighton.com/things-to-do/brighton-quaker-meeting-house-p350751)

Recepti Jamie Oliveja

Obiščite eno izmed restavracij, ki kuha po receptih Jamie Oliverja. Privoščite si zajtrk, kosilo ali večerjo. Rezervacija za to ni potrebna.

Preizkusite se lahko tudi v kuharskih tečajih, ter se naučite kuhati kot Jamie Oliver. Kuharski tečaji so primerni za vsakogar – lahko se preizkusite v kuhanju, ali le pokukajte kako kuha Jamie Oliver. Cena tečaja od £30 dalje na osebo, potrebna je rezervacija na www.recipease.com

City Sightseeing Hop on hop off avtobus

Tudi po Brightonu vozijo turistični avtobusi, s strehe katerih si lahko ogledate mesto in njene znamenitosti, hkrati pa vas avdio vodič vodi skozi vse znamenitosti.  V primeru, da se v mesto podate le za en dan, se je priporočljivo na ogled mesta popeljati z avtobusom.

VOZNI RED

2.marec – 20.april (ob vikendih in za praznike)10.30 – 17.30
21.april – 15.september (vsak dan)10.30 – 17.30
15.september – 29.september (ob vikendih in za praznike)10.30 – 17.30

[su_spoiler title=”Vir”](Vir: https://www.city-sightseeing.com/tours/united-kingdom/brighton.htm#tourlandingposition)[/su_spoiler]

VOZOVNICAOdrasli£ 10.00
Otroci£ 3.00
Študentje£ 8.00
Seniorji£ 5.00
Družinska (2 odrasla in do 3 otroci)£ 20.00

[su_spoiler title=”Vir”](Vir: https://www.city-sightseeing.com/tours/united-kingdom/brighton.htm#tourlandingposition)[/su_spoiler]

MOŽNOST POTOVANJA:

Z vlakom

S postaje London Victoria Station do postaje Brighton StationTrajanje vožnje: 1 ura 22 minutCena: od £21.80 dalje

Z avtobusom

S postaje Victoria Coach Station z prevoznikom National Express (vstopnice je najbolje rezervirati preko njihove spletne strani)Trajanje vožnje: 2 uriCena:Od £6 dalje