Britanski muzej

Britanski muzej je eden najstarejših in največjih muzejev na svetu. V njem hranijo zbirke predmetov iz 1,8 milijonov stare zgodovine zemlje in človeštva.

British Muzej

Zbirko je zasnoval zdravnik in starinar sir Hans Sloan in je leta 1753 zajemala več kot 71.000 primerkov (med njimi je bilo mogoče najti več kot 40.000 tiskanih publikacij, posušenih rastlin, risb z starega Egipta, Grčije in še mnogo več).

Po smrti Sloana je muzej prevzel Kralj George II, ki je dotedanji zbirki dodal še dve knjižnici (The Cottonian Library, poimenovani po Sir Robertu Cottonu in The Harleian Library, ki je zajemala zbirke plemstva Anglije – Earls of Oxford).

Leta 1757 sta bili priključeni kraljevi knjižnici in skupaj z prvotno zbirko sira Sloana, se je ustvarila temeljna zbirka Britanskega muzeja. Kasneje je muzej kupila britanska vlada,  za javnost pa je muzej odprt vse 15. januarja 1759.

Muzej je eden izmed prvih muzejev, ki ni pripadal ne cerkvi, ne kralju, ampak je bil brezplačno odprt ljudstvu. To, da je bil hkrati muzej zgodovine in še knjižnica, pa mu je dalo le še posebno vrednost (knjižnica se je v muzeju nahajala vse do leta 1997).

Leta 2000 se je odprl prizidek Britanskega muzeja s stekleno streho (The Great Court), ki ga je zasnoval sir Norman Foster.  V samem osrčju prizidka stoji čitalnica s kupolo, ki je bila zgrajena že leta 1857, v njej pa hranijo eno najpomembnejših zbirk rokopisov na svetu.

[su_spoiler title=”Vir”](Vir: https://en.wikipedia.org/wiki/British_Museum in Roger Williams – Naj 10 London (2007). Izdala Mladinska knjiga).[/su_spoiler]

Zbirke, ki si jih v muzeju lahko ogledate zajemajo zgodovino Afrike, Severne Amerike, Mehike, Starega Egipta in Sudana, Starega Rima in Grčije, Kitajske, Koreje in Japonske, Evrope in Daljnega vzhoda. Ogledate si lahko tudi zbirko ur in kovancev, etnografsko zbirko predmetov z vsega sveta in še mnogo več. Med najbolj zanimivejši eksponati pa vsekakor najdete mačjo mumijo, granitni kip Ramzesa II, kip Bude, Kamen iz Rosette, Kwakwaka’wakw … Več o zbirka najdete na povezavi.

V muzeju dnevno potekajo tudi brezplačna vodenja po posameznih razstavah, ki trajajo med 30 in 40 minut. Termine najdete na njihovi spletni strani (povezava).

Vsako soboto in nedeljo pa se lahko med 11.30 in 14.00 uro udeležite 90 minutnega vodenega ogleda muzeja (vstopnina £12 na osebo).

ODPIRALNI ČAS:

Ponedlejek – četrtek in sobota – nedelja10.00 – 17.30
Petek10.00 – 20.30

[su_spoiler title=”Vir”](Vir. https://www.britishmuseum.org)[/su_spoiler]

VSTOP prost, dodatno je treba plačati le za avdio vodiča in vstop v posebne razstave.

Britanski muzej zgodovine je vsekakor vreden ogleda. Zanj si le rezervirajte dovolj časa.

DOSTOP:

Postaja podzemne železnice Tottenham Court Road, postaja Holborn, Goodge Street ali Russel Square.

Več informacij najdete na njihovi spletni strani (povezava do strani).

[su_spoiler title=”Slikovni vir”]British Museum: Ham (Own work) [GFDL (https://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons[/su_spoiler]