Buckinghamska palača

Buckinghamska palača- slika: Swgreed at the German language Wikipedia [GFDL (https://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons
BUCKINGHAMSKA PALAČA je najslavnejša londonska rezidenca in eden najprepoznavnejših simbolov mesta. Zgrajena je bila leta 1705 kot mestna hiša za prvega Buckinghamskega vodjo, John Nash pa je med leti 1824 in 1834 stavbo razširil v palačo. Kot kraljičina palača je znana od leta 1761 dalje, ko jo je za svojo ženo kupil Jurij III.

Buckinghamska palača je uradno domovanje britanske kraljeve družine vse od leta 1837, ko se je vanj vselila kraljica Viktorija. Je tudi uradna kraljičina rezidenca. Palača se uporablja za različne sprejeme in zabave, ob posebnih priložnostih pa kraljica in ostali člani kraljeve družine stopijo na balkon, od koder mahajo množici.

Britanska kraljeva straža:

Straža pred Buckinghamsko palačo
Straža pred Buckinghamsko palačo – slika: MaryG90 (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (https://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons
Britanska kraljeva straža ima posebno nalogo – varovati mora britansko kraljic ter kraljeve palače v Londonu in izven njega (Buckinghamsko palačo, palačo St. Jamesa, Londonski Tower in grad Windsor, občasno pa tudi palačo Holyroodhouse, nameščena pa je tudi v Edinburgu).  Začetki kraljeve straže segajo v leto 1660, čas britanskega kralja Charlesa II.

Straža je razdeljena na dva dela: na stražo Buckinghamske palače in stražo palače St. Jamesa. Pehotna garda je po navadi sestavljena iz enega izmed petih regimentov: grenadirskega, coldstreamskega, škotskega, irskega in welškega.

Oblečena je v tradicionalne uniforme britanske vojske, varovanje pa poteka vsak dan in noč, ne glede na vreme. V primeru, da je v palači kraljica, jo pred palačo varujejo 4 stražniki, v primeru, da kraljice ni v palači, pa le dva.

Menjava straže poteka pred Buckinghamsko palačo vsak sodi dan ob 11.30 uri, od meseca maja do julija pa se ta menjuje dnevno. Menjavo straže je možno videti tudi na gradu Windsor in sicer vsak lihi dan ob 11.00 oziroma med aprilom in julijem (izjemo nedelj) se ta menjuje dnevno.

Začetek menjave garde se začne z četo bobnarjev, ki zapusti Wellingtonovo vojašnico in se odpravi proti Buckinghamski palači, kjer ob menjavi straže zagotavlja glasbo stari in novi gardi. Garda pri menjavi nosi kraljičine barve, vendar samo v primeru, ko je v palači kraljica. V nasprotnem primeru ta nosi barvo regimenta. Ko bobnarji korakajo do palače se tam na menjavo garde že pripravi in formira stara garda.

Medtem se v Wellingtonovi vojašnici pripravi nova garda. Na dvorišču vojašnice ob glasbeni spremljavi sledi pregled nove garde. Po natančnem pregledu častnikov se nova garda, prav tako ob glasbeni spremljavi, odpravi proti Buckinghamski palači.

Ko straža prispe do palače se nova in stara garda postavita ena proti drugi ter se pozdravita tako da si pokažeta orožje. Med poveljnikoma nove in stare garde nato sledi simbolična predaja ključa Buckinghamske palače. Medtem poteka tudi menjava straže na konjih. Nato sledi razporeditev novih stražarjev pred Buckinghamsko palačo kot tudi palačo St. James. Pri razporejanu novih stražarjev, se godba v polkrogu postavi pred glavna vrata in straži ter radovednim opazovalcem igra glasbo. Ko se nova in stara garda ponovno formirata, stara garda skupaj z godbo odkoraka skozi glavna vrata proti Wellingtonovi vojašnici, nekaj minut za tem ji sledi še skupina bobnarjev. Podobno poteka tudi menjava straže na gradu Windsor.

[su_spoiler title=”Viri”] – https://sl.wikipedia.org/wiki/Britanska_kraljeva_garda, – https://www.royal.gov.uk/RoyalEventsandCeremonies/ChangingtheGuard/Overview.aspx, – https://sl.wikipedia.org/wiki/Buckinghamska_pala%C4%8Da in – Roger Williams – Naj 10 London (2007). Izdala Mladinska knjiga[/su_spoiler]

OGLEDI:

Ogled traja približno 2 uri in pol. Možno pa je izbirati med samostojnim ogledom z avdio vodičem ali vodenim ogledom. Ogledi potekajo glede na naslednji ODPIRALNI ČAS:

MESECIURA
Med 27.07. in 31.08.9.30 – 19.00
Med 01.09 in 29.099.30 – 18.00

[su_spoiler title=”Vir”]www.royalcollection.org.uk/visit/buckinghampalace/plan-your-visit[/su_spoiler]

CENA VSTOPNICE

VstopnicaCena samostojnega ogledaCena vodenega ogleda
Odrasla£19.00£27.75
Seniorji  (nad 60 let) in študentje£17.50£25.50
Pod 17 let£10.85£16.35
Pod 5 letBrezplačnoBrezplačno

[su_spoiler title=”Vir”]https://www.royalcollection.org.uk/visit/buckinghampalace/plan-your-visit[/su_spoiler]

Med ogledom soban ni dovoljeno jesti, piti in fotografirati. Fotografiranje pa je dovoljeno na vrtu pred palačo.

DOSTOP:

Postaja podzemne železnice St. James Park, postaja Green Park ali postaja Hyde park Corner.

Več informacij najdete na njihovi spletni strani (povezava do strani).