Grad Windsor

Grad Windsor (Windsor Castle) se nahaja v zahodnem delu Londona, tik ob reki Temzi.  Je eden najstarejših in največjih še danes dejavnih gradov na svetu.  Poleg  Buckinghamske palače in Hollywoodske palače v Edinburgu, je tudi eden glavnih uradnih rezidenc kraljeve družine. Ti še danes uporabljajo sobane za organizacijo različnih dogodkov.

Grad Windsor je bil dom 39 monarhom. Vsak od le-teh pa je želel grad preoblikovati po svojem okusu. To je vidno obiskovalcem ob ogledu državnih soban, v katerih se odraža zgodovina življenja do sedaj vladajočih monarhov.

V gradu si lahko ogledate državne apartmaje, opremljene s pohištvom in zakladi iz kraljeve zbirke, kapelo sv. Georga, ki spada med eno najlepših cerkvenih stavb v Angliji, Hišo punčk kraljice Mary (Queen Mary’s Doll House), ki je prava mojstrovina v malem in slikarsko galerijo, kjer so razstavljena umetniška dela (od 22. junija 2013 do 24. januarja 2014 je to razstava kraljevih umetnikov ( “Royal Paintbox: Royal Artists Past and Present”)).

Državne sobane so opremljene z najboljšimi predmeti iz kraljeve zbirke, videti pa je mogoče tudi slike umetnikov, kot so Rembrandt, Rubens in  Canaletto, ter umetnine, ki so spadale v kraljevo zbirko v gradi živečih kraljev in kraljic.

Hiša punčk kraljice Mary (Queen Mary’s Doll House) je ena največjih, najlepših in najbolj znanih na svetu. Za kraljico Mary je bila zgrajena  med letoma 1921 in 1924 s strani vodilnega britanskega arhitekta Sira Edwina Lutyensa. Hiša punčk je odlična replika miniaturnega aristokratskega doma, v njej pa ne manjka niti najmanjših podrobnosti – od najnižjega do najvišjega sloja, delujoča elektrika, delujoča topla in mrzla voda, delujoča dvigala in stranišča na splakovanje.

Kapela sv. Georga je ena najlepših primerov gotske arhitekture v Angliji. Kapela predstavlja duhovni dom višjega reda britanskega viteštva Order of the Garter, ki je bil ustanovljen leta 1348 s strani kralja Edvarda III. V kapelici se nahajajo grobnice desetih vladarjev, med njimi tudi kralja Henrika VIII in njegove tretje žene Jane Seymour, ter kralja Charlesa I.

Vsak dan v kapeli potekajo po tri maše. Kapela je za obiskovalce zaprta ob nedeljah, ti pa se vseeno lahko pridružijo maši. Od ponedeljka do sobote se kapela za obiskovalce zapre ob 16.15 uri, za mašo, ki se prične ob 17.15 uri.

V mesecu avgustu in septembru si obiskovalci lahko ogledajo še vodeno turo na vrh okroglega stolpa. Do vrha sicer vodi 200 stopnic, vendar se za obiskovalce odpre razgled nad celim gradom, mestecem Windsor in Eton, reko Temzo ter Londonske nebotičnike. Na drugi strani lahko vidite 5 km dolgo sprehajalno pot, ki jo je osnoval kralj Charles II. (Za ogled stolpa je potrebno plačati dodatno vstopnino).

Med oktobrom in marcem so na ogled odprte tudi pol-državne sobane – spektakularne privatne sobane, urejene s strani kralja Georga IV. Te sobane spadajo med najbolj urejene in opremljene sobane v gradu, še danes pa jih kraljica uporablja za posamezne dogodke.

Tudi grad Windsor straži britanska kraljeva straža. Menjavo straže na gradu lahko spremljate med mesecem aprilom in julijem od ponedeljka do sobote ob 11.00 uri. V preostalih mesecih menjava straže poteka vsak lihi dan ob 11.00 uri. Menjava straže potekaj znotraj gradu, za ogled pa je potrebna vstopnica na grad.

[su_spoiler title=”Vir”](Vir: https://www.windsor.gov.uk/things-to-do/windsor-castle-p43983, https://www.royalcollection.org.uk/visit/windsorcastle)[/su_spoiler]

ODPRALNI ČAS:

Januar – Februar09:45-16:15 (zadnji vstop ob 15.00)
Marec – Oktober09:45-17:15 (zadnji vstop ob 16.00)
November – December09:45-16:15 (zadnji vstop ob 15.00)
25 – 26. DecembraZaprto

[su_spoiler title=”Vir”](Vir: https://www.royalcollection.org.uk/visit/windsorcastle/plan-your-visit)[/su_spoiler]

Obisk gradu povprečno traja 2 – 3 ure.

VSTOPNINA:

Odrasla£17.75
Študentska, seniorji nad 60 let£16.15
Otroci med 5 – 17 let£10.60
Otroci pod 5 letBrezplačno
Družinska karta (2 odrasla in 3 otroci)£46.50

V času, ko so državljanski apartmaji zaprti za javnost

Odrasla£9.70
Študentska, seniorji nad 60 let£8.55
Otroci med 5 – 17 let£6.45
Otroci pod 5 letBrezplačno
Družinska karta (2 odrasla in 3 otroci)£26.25

(Več informacij in kombiniranih vstopnina na njihovi spletni strani https://www.royalcollection.org.uk/visit/windsorcastle/plan-your-visit)

MOŽNOST POTOVANJA:

Z vlakom

Od postaje London Paddington do postaje Slough – prestop na vlak za Windsor & Eton CentralŠt. prestopov: 1Trajanje vožnje: približno 30 minutCena: od £9.00 dalje
Od postaje London Waterloo do postaje Windsor & Eaton Riverside StationŠt. prestopov: 0Trajanje vožnje: 53 minutCena: od £9.00 dalje

Z avtobusom

Od postaje Victoria Coach Station do Windsor Parish Church blizu gradu WindsorGreen Line 701 in 702Trajanje vožnje: 60 minutCena: Od £1 dalje (odvisno od časa potovanja)

(Vir: Trainline: https://www.thetrainline.com/ in https://www.greenline.co.uk/great-days-out-at-legoland/)

Grad Windsor pa si lahko ogledate tudi preko katere izmed turističnih agencij, ki nudijo oglede.

DODATNI OGLED:

Oglejte si še mesto Windsor in obiščite Windsor Royal Shopping center. Če vam za ogled preostane še kaj časa, se sprehodite čez most do mesta Eton, ki se nahaja nekoliko pred Windsorjem. Eton je majhno starodavno  mestece, katerega osrednja znamenitost je ravno Eton College (katerega si lahko tudi ogledate.) Mestece Eton za obiskovalce ponuja veliko trgovinic, kavarn, pubov in restavracij.