Katedrala Sv. Pavla

Slika: Steve Cadman from London, U.K. [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons
KATEDRALA SV. PAVLA (St. Paul’s Cathedral ) – je bila zgrajena  v 17. stoletju v renesančnem slogu, iz sivega portlandskega apnenca.

Načrte zanjo je narisal arhitekt Sir Christopher Wren. Do  leta 1962 je bila ena izmed najvišjih stavb v britanski prestolnici (visoka je 111m), njena kupola pa spada med najvišje na svetu.

Katedrala je nadomestila prejšnjo katedralo, ki so jo zgradili Normadi, a je pogorela v velikem londonskem požaru leta 1666. Domneva se, da je to že 5 katedrala, zgrajena na istem mestu, vse od leta 604.

Katedrala je sestavljena iz večjih področij, ki si jih lahko ogledate. Vhod v katedralo zapirajo 9m visoka zahodna vrata, katera odprejo le ob slovesnostih. Z vhoda se lahko naprej odpravite v slovestnostni prostor, ki je primeren za velike obrede.

KUPOLA: Katedrala je zgrajena v obliki kroga z največjo kupolo na svetu, ki tehta kar 65.000 ton. Kupola je zgrajena v 3 etažah, na katere se lahko tudi povzpnete.

V prvi etaži, do katere morate prehoditi 259 stopnic, se nahaja The Whispering Gallery (Galerija šepeta). Ime je dobila po svoji zgradbi, ki ob šepetu vrne odmev na drugi strani kupole.

St Paul's Cathedral - Stone Gallery
Kamnita Katedrala

V drugi etaži se nahaja kamita galerija The Stone Gallery (Kamita galerija), ki je prva od dveh galerij nad galerijo šepeta.  Nahaja se na višini 53,4 m nad tlemi, do nje pa vodi 378 stopnic.

V tretji etaži se nahaja The Golden Gallery (Zlata galerija), ki je najmanjša med vsemi in doseže najvišji nivo 85,4 m visoko. Do nje je potrebno prehoditi 528 stopnic, iz nje pa se razprostira panoramski razgled na London, reko Temzo, galerijo Tate Modern in Shakespearov Globe teater.

Pod cerkvijo se nahaja grobnica, v njej pa so pokopani nekateri tisti, ki so se pisali v zgodovino Londona. Med njimi je Lord Nelson, ki je bil ubit med bitko za Trafalgar leta 1805. Lord Wellinton, ki je bil poznan tudi kot železni vladar, in ki je leta 1815 premagal Napoleona pri Waterlooju. Sir Christopher Wren, arhitekt same katedrale in ostali. V grobnici se nahajata tudi kapeli Knights Bachelor Chapel and the OBE Chapel (Kapela RBI – Red Britanskega Imperija).

Kapele znotraj katedrale ponujajo prostor za molitve in manjše obrede. V pritličju se tako nahajajo kapele: Chapel of All Souls, Chapel of St Dunstan, Chapel of St Michael & St George, the Middlesex Chapel and the American Memorial Chapel.

V katedrali Sv. Pavla je leta 2002 potekal jubilej kraljice Elizabete II, tukaj sta leta 1981 se poročila princ Charles in princesa Diana, leta 1965 pogreb Winstona Churchilla, leta 1964 pridige Martina Luthra Kinga ml., in še številni drugi dogodki, ki so se zapisali v zgodovino.

Mogočna katedrala je vsekakor vredna ogleda.

[su_spoiler title=”Vir”]www.dsg.fgg.uni-lj.si/evropa2011/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=45&Itemid=90 in www.stpauls.co.uk[/su_spoiler]

ODPIRALNI ČAS:

DanUra
Ponedeljek – sobota8.30 – 16.00
NedeljaMožna le udeležba maše

[su_spoiler title=”Vir”]Vir: www.stpauls.co.uk/Visits-Events/Sightseeing-Times-Prices[/su_spoiler]

 

CENIK VSTOPNINE

Karta

Cena

Odrasla

£16.00*

Študentje in seniorji

£14.00*

otroci ( med 6-17 let)

£7.00*

Družinska vstopnica
(2 odrasla + 2 otroka

£39.00*

Vstopnice je mogoče kupiti preko spleta ali na samem mestu. Vstopnina vključuje vstop v notranjost katedrale, grobnico in tri galerije pod kupolo. Prav tako ob vstopu dobite avdio vodiča po katedrali.

[su_spoiler title=”Vir”]www.stpauls.co.uk/Visits-Events/Sightseeing-Times-Prices[/su_spoiler]

Koristne informacije:

–           Med obredi je lahko zaprta celotna ali le del katedrale za oglede. Pred obiskom se pozanimajte, ali so v tem času predvideni obredi.

–          Znotraj katedrale je prepovedano fotografiranje in snemanje.

DOSTOP:

Najbližja postaja podzemne železnice je St.Paul, kjer vozi centralna linija, v bližini pa se nahaja tudi postaja Blackfriars, Mansion Hause, Cannon Street in Bank.

Pred katedralo stojijo tudi avtobusi št. 4, 11, 15, 23, 25, 26, 100, 242.

 Več informacij na njihovi spletni strani (povezava do strani).