Londonska trdnjava

LONDONSKA TRDNJAVA (LONDON TOWER) se nahaja na severnem bregu reke Temze. Znana je predvsem kot temačna utrdba, v kateri so sekali glave izdajalcem in kraljicam, zapor in tudi kot palača.

Trdnjava (Tower of London) – slika: Bob Collowân (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
Londonska trdnjava je tako vseskozi imela pomembno vlogo v angleški zgodovini. Služila tudi kot mestna orožarna, kraljeva zakladnica, živalski vrt in kraljeva kovnica denarja.

Grad je bil zgrajen proti koncu leta 1066 kot del Williamovega osvajanja in je sestavljen iz več zgradb, postavljenih v obzidje z jarkom v obliki dveh koncentričnih krogov.

Bela trdnjava (White Tower) je bila zgrajena okoli leta 1078, v času vladanja Viljema Osvajalca I. Osredji 30 m visoki stolp je predstavljal srce utrdbe. Sprva je bila obdana z jarkom, kasneje pa so jo naslednji vladarji povečali. Bela trdnjava je ena najpomembnejših zgodovinskih stavb,  zgrajena pa je bila kot svarilo prvotnega anglosaksonskega prebivalstva normanskim osvajalcem. Danes je eden simbolov Londona.

Zeleni stolp (Tower Green) je znan predvsem po številnih usmrtitvah, ki so jih vršili stran od množice in v imenu države. Tukaj so usmrtili  Lady Jane Grey in dve ženi Henrika VI – Katharine Howard in Anne Boleyn.

Kraljeva zakladnica nudi na ogled številne krone in diamante, katere še vedno uporablja kraljica.

Kapela Sv.Petra ad Vincula je ena najpomembnejših in najimenitnejših kraljevih kapel.

Vrata izdajalcev (Traitors’s gate) so kovana hrastova vrata v zunanjem obzidju, skozi katera so v trdnjavo vodili izdajalce.

Krokarji – legenda pravi, da bo monarhija padla takrat, ko bodo s trdnjave odleteli še zadnji krokarji. Teh je v Londonski trdnjavi še 6, imajo pa tudi svojega oskrbnika.

[su_spoiler title=”Vir”]Roger Williams – Naj 10 London (2007). Izdala Mladinska knjiga in www.hrp.org.uk/TowerOfLondon[/su_spoiler]

ODPIRALNI ČAS

Poletni odpiralni čas (01 marec – 31 oktober)

 torek – sobota

09:00 – 17:30

 nedelja – ponedeljek

10:00 – 17:30

 Zadnji možen vstop

17:00

 

Zimski odpiralni čas (01 November – 29 februar)

 torek – sobota

09:00 – 16:30

nedelja – ponedeljek

10:00 – 16:30

 Zadnji možen vstop

16:00

[su_spoiler title=”Vir”]https://www.hrp.org.uk/TowerOfLondon/planyourvisit/openingtimes#sthash.1jjX3amP.dpuf[/su_spoiler]

 

CENA VSTOPNICE:

VSTOPNICANA DAN NAKUPANAKUP PREKO SPLETA
Odrasla£ 21.45£ 20.35
Otroška£ 10.75£ 10.17
Študenstka in seniorji nad 60 let£ 18.15£ 17.05
Družinska (2 odrasla, 2 otroka)£ 57.20£ 53.90

[su_spoiler title=”Vir”]https://www.hrp.org.uk/TowerOfLondon/admissionsprices/toweroflondonadmission[/su_spoiler]

 

DOSTOP:

Postaja podzemne železnice Tower Hill.

Več informacij najdete na njihovi spletni strani (povezava do strani).