Parlament

LONDONSKI PARLAMENT – Diliff (Own work) [CC BY-SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons
PARLAMENT – neogotska stavba iz 1870 je delo sira Charlesa Barryja in Augustusa Pugina. Parlament obsega 1100 sob, poslanci pa zasedajo v parlamentarni dvorani (Commons Chamber).

Prvotno je bila zgrajena kot kraljeva palača v 11. stoletju in je služila kot dom kraljevi družini vse do leta 1512, ko je stavbo skoraj v celoti uničil požar. Po tem je služila kot parlament vse od 13. stoletja in kot kraljevo sodišče s sedežem v Westminstrski dvorani (Westminster Hall), vse do leta 1834, ko stavbo prizadel ponoven požar. Ta je prizanesel le Westminsterski dvorani, samostanu Sv. Štefana, kapeli Sv. Marije ter stolpu dragocenosti (Jewel Tower). Stavbo je leta 1840 začel obnavljati arhitekt Charles Barry, kateremu je pomagal Augustus WN Pugin. Obnova je bila v gotskem slogu, vanjo pa so bili implementirani tudi ostanki stare palače. Ponovne obnove so bile potrebne tako zaradi onesnaženega zraka, kakor po 2. svetovni vojni, ko je bil v bombnem napadu leta 1941 porušen del senata.

Sedanjo stavbo obkrožajo 3 glavni stolpi – najvišji med njimi pa je Viktorijin stolp (98,5 m) in stoji na jugozahodnemu delu palače.

Big Ben
BIG BEN – slika: Diego Delso [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons
Na severnemu delu stoji eden najznamenitejših stolpov – Elizabetin stolp (96 m), znan tudi kot Big Ben. Na stolpu se nahaja velika ura Westminterja (Great Clock of Westminster), ki je kljub izdelavi  v 19. stoletju izredno natančna. V zvoniku nad uro visi 5 zvonov, ki zvonijo vsakih 15 minut. Največji med njimi je Big Ben, ki se uradno imenuje The Great Bell of Westminster in zvoni vsako polno uro. Big Ben je tretji najtežji zvon v Veliki Britaniji, tehta kar 13,8 ton, značilni zvok pa mu dajejo razpoke na zvonu.  Na vrhu stolpa se nahaja tudi luč, ki sveti, ko poslanci zasedajo še po tem, ko se zvečeri. Nameščena je bila leta 1885 na pobudo kraljice Viktorije, da lahko vidi s Buckinghamske palače, ali so poslanci še na delu.

Najnižji stolp je Centralni stolp (Central Tower), ki meri 91m in se razprostira preko Centralne dvorane. Stolp je bil dodan po navodilu Dr. Davida Boswell Reid in je služil kot prezračevalnik.  Kasneje se je izkazalo, da stolp pomembno vpliva na zunanji izgled.

V parlamentu se nahaja še nekaj t.i, stolpov (Stolp sv. Štefana, Govornikov stolp, Kanclerjev stolp…).

Od leta 1987 je stavba  na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine

[su_spoiler title=”Vir”]https://en.wikipedia.org/wiki/Palace_of_Westminster[/su_spoiler]

OGLEDI:

Parlament si je možno ogledati preko vodenih ogledov, ki trajajo približno 75 minut. Oglede je možno rezervirati preko spleta ali na telefonski številki.

Ogledi potekajo glede na naslednji ODPIRALNI ČAS:

MESECIDANURA
Skozi celo letoSobota09.15 – 16.30
Med 31.07 in 31.8.Ponedeljek13.15 – 17.30
Torek09.15 – 17.30
Med 17.9. in 5. 10torek09.15 – 16.30

 CENA VSTOPNICE:

VstopnicaCena
Odrasla£16.50
Študentje in seniorji (nad 60 let)£14

[su_spoiler title=”Vir”]https://www.parliament.uk/visiting/visiting-and-tours/ukvisitors/summeropening/[/su_spoiler]

DOSTOP:

Postaja podzemne železnice: Westminster (s postaje pridete tik ob Parlament).