Prevozi po Londonu

Za prevoz po Londonu lahko uporabite številna prevozna sredstva – od podzemne železnice (tube), ki je ena najhitrejših transportnih sredstev, nadzemne železnice (overground), DLR, slavnih rdečih avtobusov, ali pa se po mestu podate s kolesom.

Med turisti je izredno popularno transportno sredstvo tudi turistični avtobus z odprto streho, ki vam omogoča, da si ogledate znamenitosti Londona hitro, na vsaki postaji pa lahko brezskrbno izstopite, si jo ogledate in se vrnete na naslednji avtobus.

V nadaljevanju so bolj podrobno predstavljene nekatere transportne možnosti, za ogled vozovnic, ki jih potrebujete za potovanje, pa kliknite na povezavo VOZOVNICE.

Javna prevozna sredstva

PODZEMNA ŽELEZNICA (»tube«)

Oznaka za podzemno železnico

Po Londonu je najbolje in najhitreje potovati z podzemno železnico (»tube«). Posamezne linije so označene z različno barvo, kar vam omogoča, da se hitro znajdete kam želite potovati.

Takšen prevoz uporablja tudi večina Londončanov za prevoz na delo in iz njega. V času prometnih konic (od 6.00 zjutraj do 9.00 zjutraj in med 16.00 in 19.00 uro) so tako vagoni popolnoma napolnjeni.

Nasvet: Če je le mogoče, si izlet planirajte tako, da se izognete tem konicam.

Podzemna železnica se prepleta čez 6 različnih con, cena za potovanje pa je odvisna od tega, koliko con boste prevozili. Center Londona zajema cono 1.  Cenik za posamezne vožnje najdete na njihovi spletni strani (povezava do cenika).

Karte za podzemno lahko kupite na postaji podzemne železnice – na prodajnem okencu ali na avtomatu. Na vhodu vsake podzemne najdete tudi zemljevid prog, natisnjen izvod pa lahko vzamete s sabo.

Zemljevid prog si lahko ogledate na povezavi.

Koristni nasveti:

Na zemljevidu so posamezne proge označene z različnimi barvami. Najpreprosteje je, da pogledate kam želite iti, in katera je najbližja postaja, ter katera linija vodi do tja. Na vsaki podzemni so tudi na hodnikih oznake, katera linija vodi v katero smer, tako da jim je čisto enostavno slediti.

Pazite edino na to, da na terminalu pogledate v katero smer pelje navedena podzemna. Najlažje je, da na sami postaji pogledate na zaslon, na katerem piše naslednja postaja do katere pelje podzemna (vsi vlaki ne vozijo do končnih postaj) in čez koliko minut bo vlak prispel na peron. To je zlasti pomembno pri tistih linijah, na katerih se podzemna razcepi na več strani.

V primeru, da ne veste kam, in boste le par minutk obstali pred zemljevidom z podzemnimi progami, pa bodo prijazni Londončani kar sami pristopili do vas in vas pomagali usmeriti.

AVTOBUSI

Vsem znani Londonski rdeči avtobusi so cenejši od podzemne železnice. Hkrati pa so tudi nekoliko bolj zapleteni za potovanje, ter odvisni od prometnih konic. Prednost avtobusov ni le v ceni, temveč tudi v tem, da si lahko z zgornjega nadstropja podrobno ogledate London, kar vam podzemna železnica ne omogoča. Avtobusi vozijo tudi ponoči (nočni avtobusi).  Vožnjo lahko plačate z Oysercard na avtobusu (s karto se dotaknete magnetnega čitalca) ali karto kupite preko avtomata na sami postaji.

Koristni nasveti:

Kam želite priti in kateri avtobus izbrati, lahko preprosto izveste s pomočjo Google Maps, ki vam pove tako postajo, kakor številko avtobusa.

Izogibajte se vožnji z avtobusom v največjih prometnih konicah. Res, da imajo ponekod avtobusi svoje linije, vendar lahko kljub temu obtičite v zastoju, v napolnjenem avtobusu, seveda brez klime.

Če želite, da vam na postaji ustavi avtobus, morate pomagati vozniku, ter mu tako dati signal, da ustavi. Na avtobusu vam na zaslonu in po zvočniku povedo, na kateri postaji ste in katera postaja je naslednja. Ko želite izstopiti, le pozvonite in šofer vam bo ustavil.

DOKLANDS LIGHT RAILWAY (DLR)

DLR ikona za vlak

DLR je nadzemna železnica, ki vam omogoča, da si med potovanjem ogledate tudi mesto. DLR skupne postaje so na postajah Bank, Tower Gateway, od tod pa DLR vozi tako proti jugu, kakor proti severu. Tudi tukaj lahko plačilo izvedete s Oystercard, pozorni pa bodite na to, da so čitalci kartice nameščeni pred vhodom / izhodom, pri tem pa vam ni potrebno iti skozi avtomastka vratca.

Zemljevid prog najdete na povezavi.

Koristni nasveti:

Vhod in izhod na DLR ni zaščiten z avtomatskimi vratci, ki se odprejo ob veljavnosti karte, temveč je prehod prost. Priporočamo, da se kljub temu s kartico dotaknete čitalca ter tako zabeležite svoj prihod in odhod.

V primeru, da ne boste označili odhoda, pa se boste na naslednji postaji želeli vkrcati npr. na podzemno, vam bo tam beležilo izhod in ne vhod. V primeru, da ne zabeležite izhoda, vam bodo s karte odtrgali tudi maksimalno ceno vožnje. Prav tako lahko na samem vlaku naletite na kontrolo veljavne vozovnice, kazni pa so kar precej visoke.

Pri prestopu s podzemne na DLR oziroma London Overground (ali obratno) in kjer ne greste skozi vratca ob izhodu, temveč direktno na naslednji vlak, se znotraj postaje ne potrebujete označiti na Oystercard čitalcu (kjub temu, da so ponekod nameščeni). To storite šele na končni postaji, ko stopite z vlaka.

ŽELEZNICA

London ima zelo razvejano tudi železnico, ki povezuje London z ostalimi primestnimi kraji. Potovanje z vlakom je nekoliko dražje. Tudi tukaj lahko potovanje plačate s pomočjo Oystercard, Trevelcard, ali pa kupite vozovnico na sami železniški postaji.

Turistični avtobusi (Hop On Hop Off Sightseeing Buses)

Avtobusi vam omogočajo, da si London ogledate preko odprte strehe in vas popeljejo do vseh največjih znamenitosti. Krožna vožnja omogoča, da lahko pri posamezni znamenitosti enostavno izstopite, si jo ogledate, kasneje pa se na isti postaji vrnete na naslednji avtobus. Ponudba je nekoliko dražja, nekateri ponudniki pa zraven vključujejo  tudi brezplačno peš vodenje.

Nekaj ponudnikov HOP ON HOP OFF avtobusov

The Original London Sightseeing Tour vam ponuja več kot 80 postaj na 3 različnih prometnih povezavah in s tem povezanih nešteto možnosti za fotografiranje znamenitosti na poti. Ponujajo vam oglede mesta in okolice z vrha odprtega rdečega avtobusa, ob nakupu dnevne vozovnice pa vam omogočajo tudi brezplačne vodene oglede peš ali s strani rečnega prometa. Vozovnice lahko kupite na postajališčih ali pa jih naročite preko spleta, ob čemer prejmete še dodaten popust.

Cene vozovnic (na dan 22.07.2013)

VozovnicaCena nakupa na mestuCena nakupa preko spleta
Odrasla£ 28.00£ 25.00
Otroška£ 14.00£11.50
Družinska (2 odrasli in 2 otroški)£ 84.00£ 70.00

(Vir: https://www.theoriginaltour.com/tour-information/tour-prices.htm)

Več informacij najdete na njihovi spletni strani (povezava do strani).

City Sightseeing London vam ponuja ogled Londona z vrha odprtega avtobusa, prav tako pa vam ponuja brezplačen ogled s strani rečnega prometa (vozovnice za rečni promet dobite pri vodičih na avtobusu). Vozovnice lahko kupite na mestu, ali preko spleta.

Cene vozovnic (na dan 22.07.2013) znašajo:

VozovnicaCena
Odrasla£ 28.00
Otroška£ 14.00

(Vir: https://www.city-sightseeing.com/tours/united-kingdom/london.htm)

Več informacij najdete na njihov spletni strani (povezava do strani).

Big Bus Tours vam ponuja ogled več kot 50 znamenitosti Londona s strehe odprtega avtobusa, prav tako pa vam omogoči, da z avtobusa preprosto izstopite in si ogledate vse tiste znamenitosti, ki vas zanimajo, kasneje pa se vrnete na naslednji avtobus. Ob nakupu vozovnice dodatno ponujajo še brezplačne vodene oglede peš, ter plovbo z rečno ladjico po Temzi. Ob nakupu vozovnice prejmete še knjižico popustov, ki jih lahko vnovčite v različnih restavracijah, vstopninah pri ogledu znamenitosti in trgovinicah. Knjižico popustov lahko dobite tako, da jo naročite preko Big Bus Informacijskega centra, ki se nahaja v bližini Victoria Station ali pa na eni izmed glavnih vstopnih točk na Baker Street, Green Park in Marble Arch.

Cene vozovnic (na dan 23.7.2013) so

VozovnicaCena nakupa na mestu vstopaCena nakupa preko spletaCena nakupa preko spleta na določene dneve
Odrasla£30£30Od £24 dalje
Otroška£12£12Od £11 dalje
Družinska (2 odrasla in 2 otroka)£72£72 Od £59 dalje

(Vir: https://www.bigbustours.com/eng/london/custompage.aspx?id=tickets%20and%20fares)

Več informacij na njihovi spletni strani (povezava do strani).

Golden Tours vam ponuja ogled znamenitosti in več kot 44 postankov na poti. V karto je vključeno tudi brezplačno vodenje peš (karta je veljavna 2 dni po nakupu vozovnice) ter brezplačen ogled Londona s strani ladjice po Temzi. Avtobusi vozijo na vsakih 15 – 20 minut, tako da lahko po tem, ko si ogledate znamenitost po izbiri, hitro nadaljujete svojo pot.  Omogočajo možnost vodenja v živo ali preko avdio vodiča. Poleg kart za avtobus je možno po nižji ceni kupiti tudi vstopnice za nekatere znamenitosti, lahko pa izberete tudi nižje vozovnice za avtobus za oglede do 3h.

Cenik (na dan 23.7.2013):

Vozovnica (za 24 ur)Cena
Odrasla£23
Otroška£13
Družinska (2 odrasla in 2 otroka)£67

(Vir: Golned tours https://www.goldentours.com/hop_on_hop_off_bus_tour_24_hour_ticket)

Več informacij na njihovi spletni strani (povezava do strani).

Harrods London Bus Tour & River Cruise vas popelje na ogled Londona v 50 let starem unikatnem avtobusu. Poleg ogleda znamenitosti z vrha avtobusa vam ponujajo tudi postanke za fotografiranje v Westminster Abbey in ob London Towerju ter ogled Londona z rečne ladjice. Končni postanek je v enem najprestižnejših nakupovalnih središč Harrods, kjer boste imeli čas za ogled središča in nakupovanje. Tura traja 3 ure.

Cenik (na dan 23.7.2013)

Vozovnica (za 24 ur)Cena
Odrasla£28
Otroška£18
seniorji£25

(Vir: https://www.harrodsbustour.com/tours/details/the-harrods-london-highlights-tour-afternoon.id42.html)

Več informacij o potovanjih na njihovi spletni strani (povezava do strani).

London Duck Tour vam ponuja ogled Londona nekoliko drugače. Ponuja vam namreč ne le ogled Londona in vseh njegovih znamenitosti s posebej prirejenega avtomobila, temveč vas po končane ogledu zapelje direkt čez Temzo, od koder si lahko ogledate London še z rečne perspektive. Ogled traja približno 75 minut. Karte je možno kupiti preko spleta. Cenik (na dan 22.7.2013):

Vozovnica (za 24 ur)Cena
Odrasla£23
OtroškaOd £15 dalje
Družinska (2 odrasli in 2 otroški)£65

(Vir: https://www.goliathres.com/res_website.asp?page=directory&supplierCode=LDT100&cat1=2)

Več informacij o turah najdete na njihovi spletni strani (povezava do strani).

Taksiji

Za potepanje po Londonu lahko najamete tudi taksi. Za nekoliko višjo ceno se lahko tako odpeljete v znamenitih črnih taksijih (www.londonblacktaxis.net/welcome.htm). Pazite le, da imajo taksiji oznako, da so licencirani.

Najem kolesa

Za potovanje po Londonu lahko najamete tudi kolo. Ti so na voljo ob vseh večjih znamenitostih, preko avtomata Barclays Cycle Hire pa si jih lahko preprosto izposodite, se odpeljete in jih vrnete na kateremkoli drugem prostem avtomatu.

Izposoja koles na avtomatu je preprosta. Za izposojo pa  potrebujete le kreditno ali debetno kartico. 1. korak je, da najdete najbližjo izposojevalnico koles, se dotaknete ekrana in izberete ‘Hire a cycle’ (izposoja kolesa). Sledite navodilom in si natisnete račun, na katerem se nahaja koda za izposojo. Izposodite si lahko do 4 kolesa naenkrat, za vsako kolo pa potrebujete natisnjeno kodo.

Vsaka natisnjena koda je veljavna za čas 10 minut, tako da naslednji korak je, da izberete kolo, preverite zavore, pnevmatike in zvonec. Vtipkajte 5 mestno kodo in po tem ko se prižge zelena lučka snemite kolo.

Vračilo kolesa poteka tako, da ga preprosto potisnete na prosto mesto in počakate na zeleno lučko, ki pomeni, da je kolo sprejeto (v nasprotnem primeru se vam čas obračunava dalje). V primeru, da je izposojevalnica polna na ekranu izberite ‘No docking point free’ (ni prostega mesta) in dobili boste 15 minut brezplačnega časa, da poiščete naslednjo izposojevalnico.

Kolesa so namenjena krajši izposoji, tako je prve pol ure izposoje brezplačne. Cenik izposoje najdete na naslednji povezavi.

(Vir: https://www.tfl.gov.uk/roadusers/cycling/15155.aspx)

Koristni nasveti:

Pazite! Promet po Londonu poteka po levi strani, tako da morate biti pri vožnji s kolesom precej pazljivi, še posebej ko prečkate križišča. Prav tako je v nekaterih parkih prepovedano kolesarjenje izven urejenih kolesarskih poti.

Rečni promet

Rečni prevoz London

Mesto si lahko ogledate tudi nekoliko drugače in sicer z reke Temze. Plovbo po reki ponujajo številni ponudniki. Poleti je možno izbrati tudi daljše plovbe do Hampton Courta. Pomoli, kjer se lahko vkrcate na rečni bus so:

–          Bankside Pier
–          Blackfriars Millennium Pier
–          Embankment Pier
–          Festival Pier
–          Greenwich Pier
–          Millbank Millennium Pier
–          Tower Millennium Pier
–          Westminster Millennium Pier

Tukaj je možno dobiti popust s plačilom z Oystercard, cenik pa najdete na povezavi.

Več informacij najdete na njihovi spletni strani (povezava do strani).