Tower Bridge

TOWER BRIDGE je neogotska mojstrovina in ena največjih londonskih znamenitosti. Most je bil zgrajen leta 1894. Oblikoval ga je Sir Horace Jones, po tem ko je zmagal na natečaju za most, ki bi povezoval severni in južni breg Temze, hkrati pa ne bi oviral velikih ladij, ki so skrbele za razvoj južnega Londona.

Tower Bridge -slika: © User:Colin / Wikimedia Commons, via Wikimedia Commons

Most so najprej dvigovali parni motorji, katere je leta 1974 zamenjali elektro hidravlični pogonski sistem. Prejšnji pogonski sistem je še vedno ohranjen, čeprav se več ne uporablja, obiskovalci pa si ga imajo možnost ogledati v muzeju na južni strani mostu.

Most sestavljata dva stolpa, ki sta zgoraj povezana s sprehajalnimi stezami, katerih namen je predvsem prevzem horizontalnih sil, ki nastanejo, ko je most dvignjen, spodaj pa se dviguje dvižni most.

Barvna shema mostu, kot jo vidimo danes, je že od leta 1977, ko je bil za kraljičino srebrno obletnico obdan v modro, rdečo in belo barvo. Prvotno pa je bil obarvan v zeleno –  modri kombinaciji.

Možen je ogled stolpa in sprehod preko vrhnjega dela, od koder se ponuja prečudovit razgled nad mestom, hkrati pa si je v tem delu možno ogledati razstavo, kako je bil most zgrajen in kako je deloval. Na južni strani mostu pa se nahaja tudi muzej hidravlike, s katero so v preteklosti dvigovali most.

[su_spoiler title=”Vir”]http://en.wikipedia.org/wiki/Tower_Bridge[/su_spoiler]

 

OGLEDI:

Poletni odpiralni čas (April – September)

10:00 – 18:00 (zadnji vstop ob 17.30)

 Zimski odpiralni čas (Oktober – Marec)

09:30 – 17:30 (zadnji vstop ob 17.00)

Med 24. 12 in 26. 12

zaprto

[su_spoiler title=”Vir”]http://www.towerbridge.org.uk/TBE/EN/Exhibition/Opening+Hours+and+Admission+Prices.htm[/su_spoiler]

CENA

VSTOPNICACENA
odrasli£8.00
Otroci (med 5-15 let)£3.40
študentje £5.60  

[su_spoiler title=”Vir”]http://www.towerbridge.org.uk/TBE/EN/Exhibition/Opening+Hours+and+Admission+Prices.htm[/su_spoiler]

DOSTOP:

Postaja podzemne železnice Tower Hill, DLR postaja Tower Gateway.

Več informacij najdete na njihovi spletni strani (povezava do strani)

Včasih so Tower Bridge dvigovali parni motorji